کشورهای عربی مدتهاست برای تغییر نام جغرافیایی این پهنه آبی در جنوب ایران تلاش میکنند، در حالی که ایران بر پیوند تاریخی خود با این خلیج تأکید داشته است. مقامات آمریکایی که خواستند نامشان فاش نشود، این اطلاعات را در اختیار آسوشیتدپرس گذاشتند. کاخ سفید و شورای امنیت ملی آمریکا بلافاصله پاسخی به درخواستها برای اظهارنظر ندادند.
نام «خلیج فارس» از قرن شانزدهم بهطور گسترده رایج بوده است، اگرچه در بسیاری از کشورهای خاورمیانه از نامهای «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» استفاده میشود. دولت ایران که پیشتر با نام پارس شناخته میشد، در سال ۲۰۱۲ تهدید کرد از گوگل شکایت خواهد کرد زیرا گوگل در نقشههای خود این پهنه آبی را بدون نامگذاری رها کرده بود.
در نقشههای گوگل در آمریکا، این پهنه به صورت «Persian Gulf (Arabian Gulf)» نمایش داده میشود و در اپلمپز فقط «Persian Gulf» نوشته شده است.
ارتش آمریکا سالهاست از نام «Arabian Gulf» در بیانیهها و تصاویر خود استفاده میکند.
این نامگذاری برای ایرانیان که به تاریخ طولانی کشورشان به عنوان امپراتوری پارس افتخار میکنند، مسئلهای حیثیتی است. در سال ۲۰۱۷، در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، استفاده او از نام «خلیج عربی» باعث واکنش جمهوری اسلامی ایران شد و حسن روحانی، رئیسجمهور وقت، گفت ترامپ نیاز دارد «جغرافیا بخواند».
ترامپ میتواند برای مقاصد رسمی آمریکا نام این پهنه آبی را تغییر دهد، اما نمیتواند به جهان دیکته کند که چه نامی برایش بهکار ببرد. سازمان هیدروگرافی بینالمللی (IHO) که آمریکا هم عضو آن است، مسئول یکپارچهسازی نقشهبرداری و نامگذاری دریاها و آبراههای جهان است. البته کشورها میتوانند در اسناد داخلی خود از نامهای متفاوت استفاده کنند.
علاوه بر عربستان، ترامپ قصد دارد به دوحه، قطر و ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی نیز سفر کند؛ کشورهایی که همگی در کرانه این پهنه آبی قرار دارند. این سفر نخستین سفر خارجی ترامپ از زمان روی کار آمدنش در ۲۰ ژانویه است و او تلاش دارد با نزدیک شدن به کشورهای خلیج فارس، سرمایهگذاری مالی و حمایت آنها در مناقشات منطقهای از جمله جنگ اسرائیل و حماس در غزه و مهار برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران را جلب کند.ترامپ همچنین از طریق کسبوکارهای شخصیاش، روابط مالی مهمی با این کشورها دارد و مالکیت این کسبوکارها را حتی پس از ورود به کاخ سفید حفظ کرده است.
این اقدام چند ماه پس از آن انجام شد که ترامپ گفته بود آمریکا از این پس «خلیج مکزیک» را «خلیج آمریکا» خواهد نامید.خبرگزاری آسوشیتدپرس اوایل همان سال از دولت ترامپ شکایت کرد چون کاخ سفید به دلیل سرپیچی این خبرگزاری از دستور اجرایی رئیسجمهور برای تغییر نام خلیج مکزیک به «خلیج آمریکا»، خبرنگارانش را از پوشش رویدادها منع کرده بود. قاضی ترور مکفادن، منصوب ترامپ، ماه گذشته حکم داد که متمم اول قانون اساسی آمریکا از آسوشیتدپرس در برابر انتقامجویی دولت بر سر انتخاب واژگانش حمایت میکند و دستور داد دسترسی این رسانه دوباره برقرار شود.
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه