منابع امنیتی اسرائیل، پاسخ ارائه شده توسط حماس به میانجیگران در مورد پیشنهاد آتشبس و توافق تبادل اسیران را ناکافی توصیف کردند زیرا که وجود اختلاف هایی، مانع از دستیابی به توافق نهایی میشود.
به گفته منابع آگاه، مقامات ارشد اطلاعاتی اسرائیل در مورد محتوای پاسخ حماس توجیه شدند و نکات اساسی به ردههای سیاسی و نظامی این رژیم منتقل شد.
افزون بر درخواست آزادی تعداد زیادی از اسیران فلسطینی از جمله کسانی که از سوی اسرائیل به عنوان اسیران خطرناک شناخته میشوند، برجستهترین نکات مورد اختلاف شامل درخواست حماس برای عقبنشینی گسترده ارتش اسرائیل از بیشتر سرزمینهایی است که از مارس گذشته دوباره اشغال شده است.
همچنین یکی از برجستهترین نکات تنشزا مربوط به موضوع ضمانتهای پایان جنگ است زیرا طبق این پاسخ، حماسعدم اعتماد خود را به تعهدات آمریکا ابراز کرده است.
بر اساس پاسخ حماس، این جنبش تردید دارد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ممکن است در زمان پایان عملیات نظامی، فشار کافی بر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اسرائیل وارد نکند.
ایرنا نوشت، در این زمینه، یک منبع ارشد دیپلماتیک از یکی از کشورهای میانجی گفت که تعهدات آمریکا به صورت شفاهی ارائه شده و به جز یک اشاره کلی، به طور رسمی در متن توافق گنجانده نشده است.
وی افزود واشنگتن قول داده است آتشبس موقت ۶۰ روزه را به یک توافق دائمی تبدیل کند، از جمله خروج کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه. با این حال، این وعدهها به صورت کتبی مستند نشدهاند و این موضوع، سوء ظن حماس را تقویت میکند.
در زمینه تبادل اسیران نیز، حماس خواستار آزادی تعداد زیادی از اسیران فلسطینی شده است، از جمله چهرههای برجستهای است که اسرائیل آنها را خطرناک میداند.
در همین حال، جنبش حماس آزادی آنها را تعهدی غیرقابل مذاکره میداند، به ویژه از آنجایی که یحیی سنوار رهبر شهید این جنبش در غزه، شخصا قول آزادی این اسیران را داده بود.
به گفته منابع امنیتی، لیست نهایی اسامی اسیران فلسطینی هنوز ارائه نشده است، اما مذاکرات قبلی بین طرفین به آنچه که به عنوان کلیدها شناخته میشود به امکان اعطای حق وتو به اسرائیل در مورد نامهای خاص اشاره دارد. بنابر این، اختلاف نه تنها بر سر تعداد اسیران بلکه بر سر هویت آنها نیز هست.
همزمان، یک منبع سیاسی اسرائیلی با بیان اینکه موضع حماس در جلسات غیررسمی در دوحه مورد بحث قرار گرفته است، تاکید کرد که میانجیها هنوز پاسخ رسمی از حماس به هیات مذاکره کننده اسرائیلی ارائه نکردهاند.
این منبع گفت که پاسخ مورد انتظار در حدود اما و اگر خواهد بود که نشان میدهد میانجیها به دنبال تغییرات در متن پاسخ هستند تا آن را برای مذاکره، قابل قبول کنند.
در تلاش برای پیشبرد این روند، استیو ویتکاف فرستاده آمریکا به خاورمیانه برای انجام مذاکرات در مورد آتشبس غزه و توافق آزادی اسرا با سفر به اروپا با تعدادی از رهبران و مقامات اروپایی گفت و گو خواهد کرد.
کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: در طول این سفر، ویتکاف با رهبران مهم خاورمیانه نیز دیدار خواهد کرد تا در مورد پیشنهاد آتشبس جاری جهت توقف این درگیری در غزه و آزادی اسرا گفت و گو کند.
پیشتر یک منبع فلسطینی نزدیک به مذاکرات آتشبس و آزادی اسیران اسرائیلی در غزه گفت حماس پاسخ خود را به پیشنویس توافق آتش بس به میانجیها ارائه داده است.
دور جدید مذاکرات آتش بس غزه در دوحه از روز یکشنبه ۱۵ تیر ماه و پیش از دیدار بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید از سرگرفته شد.
اسرائیل با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت که خرابیهای گستردهای و تلفات انسانی زیادی برجای گذاشت اما به اهداف اعلام شده خود یعنی نابود کردن جنبش حماس و آزادی اسیران اسرائیلی نرسید.
۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) براساس توافقی میان حماس و اسرائیل، در نوار غزه آتش بس برقرار شد و پس از آن، ارتش این رژیم از بامداد سهشنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ با نقض مفاد آتش بس تجاوزهای نظامی خود به نوار غزه را از سر گرفت.
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه