در حالی که ایران آماده مقابله با هرگونه اقدام نظامی احتمالی جدید میشود و مذاکرات هستهای در وضعیت حساسی قرار دارد، یک مقام ارشد نظامی اعلام کرد که ایران سامانههای پدافند هوایی آسیبدیده در جریان درگیری ماه گذشته با اسرائیل را جایگزین کرده است.
با بازسازی نظامی دوباره ایران و اسرائیل و تبادل اتهامات، تهدید بروز جنگی دوباره همچنان بر خاورمیانه سایه افکنده است.
بازسازی سامانههای پدافند هوایی ایران نشاندهنده امکان درگیری دوباره است. این تنش از سطح یک اختلاف دوجانبه فراتر رفته و احتمال بروز جنگی منطقهای با حضور قدرتهای مختلف و گروههای غیردولتی را افزایش داده است.
ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در اظهاراتی ادعا کرده است: «کارزار علیه ایران تمام نشده است. ما وارد مرحله جدیدی میشویم.»
خبرگزاری دفاع پرس تایید کرده سامانههای پدافند هوایی ایران در جریان درگیری ماه ژوئن خسارت دیدند. دریادار محمود موسوی با تأیید این خسارات گفت: «برخی سامانههای پدافندی ما در این جنگ آسیب دیدند، اما با تلاش همکارانم سامانههای آسیبدیده جایگزین و در مکانهای از پیش تعیینشده مستقر شدند.»
ارتش ایران اعلام کرده که بازسازی پدافند هوایی را با سامانههای ساخت داخل انجام داده است. زرادخانه کنونی ایران شامل سامانه دوربرد باور ۳۷۳ و سامانههای روسی اس-۳۰۰ است. دفاع پرس گزارشی از واردات جدید تجهیزات خارجی منتشر نکرده است.
وضعیت مذاکرات هستهای
در همین حال، ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا قرار است روز جمعه در استانبول دور جدیدی از مذاکرات هستهای را برگزار کنند؛ مذاکراتی که پس از هشدارها درباره پیامدهای عدم ازسرگیری گفتوگوها و احتمال بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران برنامهریزی شده است.
این نشست پس از آن برگزار میشود که وزیران خارجه این سه کشور اروپایی (E3) به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته نخستین تماس تلفنی خود پس از پایان جنگ را با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، برقرار کردند.
تروئیکای اروپایی به همراه چین و روسیه همچنان در توافق هستهای ۲۰۱۵ باقی ماندهاند؛ توافقی که دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
عباس عراقچی اعلام کرد: «اگر اتحادیه اروپا یا کشورهای اروپایی میخواهند نقشی ایفا کنند، باید مسئولانه عمل کنند و سیاستهای نخنما شده تهدید و فشار، از جمله تهدید مکانیزم اسنپبک را که هیچ مبنای اخلاقی و حقوقی برای آن ندارند، کنار بگذارند.»
با بازسازی سامانههای پدافند هوایی و بازگشت دیپلماسی هستهای به دستور کار، ایران خود را برای یک مواجهه همزمان نظامی و سیاسی آماده میکند؛ در حالی که قدرتهای غربی در حال بررسی این موضوع هستند که آیا تحریمهای سازمان ملل علیه تهران را پیش از ضربالاجل ۱۸ اکتبر دوباره اعمال کنند یا خیر.
پرتاب موشک ماهوارهبر
در همین حال، اسوشیتدپرس نیز گزارش داد که ایران روز دوشنبه یکی از موشکهای ماهوارهبر خود را طی یک پرتاب زیرمداری آزمایش کرده است. به گزارش رسانههای داخلی، این نخستین آزمایش از این دست پس از آتشبس بهدستآمده در پی جنگ ۱۲ روزهای است که اسرائیل در ماه ژوئن علیه ایران آغاز کرد و ایالات متحده نیز در جریان آن برخی تأسیسات مرتبط با برنامه هستهای ایران را هدف قرار داد. این آزمایش جدیدترین گام در برنامهای است که غرب مدعی است باعث ارتقای موشکهای بالستیک ایران میشود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، هدف از آزمایش ماهوارهبر قاصد «ارزیابی برخی فناوریهای نوظهور در صنعت فضایی کشور» بوده است و نتایج این آزمایش به بهبود عملکرد ماهوارهها و سامانههای فضایی ایران کمک خواهد کرد. ایرنا جزئیات بیشتری درباره این پرتاب آزمایشی یا محل دقیق پرتاب موشک منتشر نکرد.
ایران به طور متناوب ماهوارهبرهایی را برای ارسال ماهوارههای خود به فضا پرتاب میکند. سپتامبر سال گذشته، ایران یک ماهواره را با موشکی که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران ساخته شده بود، به فضا پرتاب کرد. موشک ماهوارهبر قاصد که از سوخت مایع و جامد استفاده میکند، نخستینبار در سال ۲۰۲۰ توسط سپاه رونمایی شد و در همان زمان یک ماهواره نظامی را در مدار قرار داد.
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه