موضوع انحلال پ ک ک و تاثیرات منطقهای آن از این حیث مورد توجه است که می تواند در عرصه منطقه ای بر دوکشور سوریه و عراق تاثیرگذار باشد.
در مناطق شمالی عراق، که شامل نواحی کوهستانی و صعبالعبور است، نیروهای پ.ک.ک مستقر هستند و این مناطق به عنوان مقر این نیروها شناخته میشود. به همین دلیل، اینکه این نیروها از کوهها پایین آمده، سلاحهای خود را تحویل دهند و فعالیت نظامی، شبهنظامی خود را پایان دهند، امری پیچیده و دشوار به نظر میرسد. حتی در صورت تحقق چنین فرضی، شمال عراق به منطقهای عاری از نیروهای شبهنظامی ضد ترکیه تبدیل خواهد شد.
علاوه بر این، بخشهایی از نوار مرزی عراق همچنان تحت کنترل دولت ترکیه قرار دارد و طی سالهای گذشته، این کشور پایگاهها و مقرهای عملیاتی متعددی در این مناطق مستقر کرده است. عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق نیز طی سه دهه گذشته به صورت مستمر وجود داشته است. در چنین شرایطی، یعنی پایان حضور غیررسمی نظامی ترکیه در شمال عراق میتواند بر امنیت این کشور تاثیر داشته باشد.
در سوریه، موضوع مهمتر و جالبتوجه این است که دولت ترکیه و مقامهای این کشور، از جمله رئیسجمهور اردوغان، همواره اعلام کردهاند که گروههای نظامی کرد در سوریه، ادامهدهنده همان مسیر فکری و ساختاری پ.ک.ک هستند. انحلال پ.ک.ک در سوریه نیز میتواند دو پیامد به همراه داشته باشد.
نخست، جریان های مسلح کرد در سوریه که پیش از این وارد مذاکراتی با دولت جدید سوریه شدهاند، احتمالاً در مسیر خلع سلاح گام خواهند برداشت که این فرآیند نیاز به زمان و مراحل مختلفی دارد. دوم، از لحاظ ایدئولوژیک، هم جریان های سیاسی و حتی شبه نظامی کرد در سوریه از تفکرات پ ک ک منفک می شوند .
اما اینکه تا چه اندازه بعضی از توافقاتی که میان مظلوم کوبانی و احمد الشرع رئیس دولت انتقالی سوریه انجام گرفته که کردهای سوریه به سمت مشارکت سیاسی پیش بروند، دارای حقوق شهروندی، و ایجاد ادارات محلی، مثل شهرداری ها البته نه به معنای اداره محلی خودمختار بلکه به شکل اداری؛ اینها ممکن است در فرایند کلی فعالیت کردها در سوریه تاثیر بگذارد.
در این میان، نقش و سیاست ایالات متحده در خصوص حضور نظامیاش در سوریه نیز اهمیت دارد، اینکه از سوریه خارج خواهد شد یا خیر؟ آینده این موضوع میتواند بر فرایند مسئله کردی در سوریه تاثیر گذار باشد.
به همین دلیل موضوع خلع سلاح و انحلال پ.ک.ک، انجام و عملیاتی شدن این تحول ، ممکن است زمانبر باشد. اما اینکه مسئولیت این فرایند بر عهده چه کسی است و چگونه این هدف محقق خواهد شد، همچنان مبهم است. ممکن است دولت ترکیه به توافقهایی با پ.ک.ک یا سایر جریانها دست یابد یا نهادهایی از سوی سازمان ملل و کشورهای منطقه در این فرایند تاثیر گذار باشند.
اما به طور کلی، انحلال پ.ک.ک پس از حدود ۵ دهه فعالیت، موضوعی بسیار مهم و تأثیرگذار است.
منبع: کافه دیپلمات
ثبت دیدگاه