طرح اسرائیل برای اشغال و تخلیه غزه اگرچه ممکن است با چشمانداز ترامپ از ایجاد یک منطقه ساحلی جدید متفاوت باشد، اما الهامات او و دیپلماسی کنارهگیری ایالات متحده از این درگیری، نتانیاهو را به پرتگاه فصل جدید و مخوفی از جنگ رسانده است.
به عقیده ستون نویس گاردین، تصور رایج در واشنگتن و اسرائیل این است که ترامپ تا حد زیادی از موضوع جنگ غزه عبور و نتانیاهوی جسور را به حال خود رها کرده است. ضمن آنکه پیشنهاد ناگهانی وی برای تبدیل نوار غزه به یک منطقه گردشگری ساحلی، این امکان را برای سیاستمداران راستگرای اسرائیل فراهم کرده تا مشتاقانه به دنبال کوچ اجباری فلسطینیها باشند.
آموس هارل خبرنگار نظامی و دفاعی روزنامه «هاآرتص» چاپ سرزمینهای اشغالی در همین زمینه نوشت: «بخشی از تراژدی آن است که تنها نجات دهنده ما یعنی ترامپ دیگر به این موضوع علاقهای ندارد. تنها امید ما برای خروج از این وضعیت دیوانهوار آن است که ترامپ، نتانیاهو را مجبور به دستیابی به یک توافق بر سر اسرا کند. اما به نظر میرسد ترامپ علاقهای ندارد. او وقتی پیشنهاد ایجاد منطقه ساحلی را داد، مشتاق به نظر می رسید، اما اکنون به جای آن به گرینلند، کانادا و مکزیک روی آورده است».
گاردین یادآور شده است که در روزهای نخست دولت دوم ترامپ، مداخلههای شخص وی و تهدیدهای استیو ویتکاففرستاده ویژه او در امور خاورمیانه علیه نتانیاهو در جریان یک جلسه پرتنش، نقش مهمی در دستیابی به آتشبس موقت داشت. اما از آن زمان آتشبس شکست خورده و ممانعت دو ماهه اسرائیل از ورود کمکهای بشردوستانه به غزه، بحران انسانی فجیعتری را در این منطقه رقم زده است. همزمان اسرائیل از حمله و اشغالی خبر داده که معنای آن به گفته منتقدان، سیاست پاکسازی قومی است.
به باور نویسنده اساسا نتانیاهو به دلیل بیعلاقگی فزاینده کاخ سفید افسارگسیختهتر از قبل عمل میکند.
گاردین در ادامه به سفر هفته آینده ترامپ به خاورمیانه اشاره و خاطرنشان کرده است که مقامات اسرائیلی قرار است پس از بازگشت رئیسجمهوری آمریکا از این سفر سه روزه به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی عملیات جدید خود را در غزه آغاز کنند. گزارشها حاکی است که ترامپ در سفر خود بر سرمایهگذاری و تلاش برای عادیسازی روابط میان ریاض و تلآویو متمرکز میشود، نه دستیابی به راهحلی برای جنگ.
در این میان ایالات متحده اعلام کرده که مذاکرات با اسرائیل را در مورد طرح تحویل کمک به غزه ادامه داده است. اما سازمان ملل و همه سازمانهای امدادی که در غزه فعالیت میکنند، روز یکشنبه در بیانیهای مشترک با محکوم کردن طرح تصرف غزه، اعلام کردهاند: «این طرح با اصول اساسی بشردوستانه مغایرت دارد و به نظر میرسد برای افزایش کنترل بر اقلام حیاتی تحت یک تاکتیک فشار و در راستای یک استراتژی نظامی باشد».
گاردین دیگر نشانه عقبنشینی آمریکا از جنگ غزه را کاهش بودجه و پرسنل دولت ترامپ اعلام کرده است. براساس گزارشهای موجود، وزارت امور خارجه آمریکا نقش هماهنگکننده امنیتی کرانه باختری و غزه را که بر عهده یک ژنرال سه ستاره ارتش ایالات متحده بوده و وظیفه مدیریت بحرانهای امنیتی بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین را داشت، کاهش داده است.
از همه مهمتر ترامپ به مقامات اسرائیلی که به دنبال اقدامات تهاجمیتر در غزه، از جمله کوچ اجباری جمعیت آن هستند، آزادی عمل داده است. به گونهای که راستگرایان کابینه نتانیاهو از جمله بتسالل اسموتریچ وزیر دارایی رژیم صهیونیستی که مدعی شده، غزه ظرف چند ماه «کاملا نابود» می شود و جمعیت آن در یک منطقه کوچک از زمین مستقر خواهد شد. وی افزود: «بقیه نوار غزه تخلیه خواهد شد».
خبرنگار هاآرتص نیز با اشاره به همین اظهارات استدلال کرده است: «سایر وزرای نتانیاهو با استفاده از موضع ترامپ رادیکال تر شده اند. وقتی ترامپ پیشنهاد تبدیل غزه به منطقه ساحلی را داد، نه تنها رادیکالها، بلکه دیگر سیاستمداران اسرائیلی هم بهانه ای ندارند. آنها می گویند: این تنها ما نیستیم، بلکه رهبر جهان آزاد این را می گوید. بنابراین ما باید همکاری کنیم».
منبع: ایرنا
ثبت دیدگاه