از کانادا تا خلیج فارس؛ رمزگشایی علاقه مهارنشدنی ترامپ به تغییر نقشه‌ها
  • اردیبهشت 22, 1404 ساعت: ۱۱:۲۰
  • شناسه : 94869
    0
    مکالمه پرتنش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با نخست‌وزیر کانادا، مارک کارنی، درباره تبدیل کانادا به پنجاه‌و‌یکمین ایالت آمریکا در این هفته، نمونه‌ای روشن از این بود که چگونه خواسته‌های صریح ترامپ برای تغییر نقشه جهان، هم سیاست خارجی او را شکل داده و هم آن را پیچیده‌تر کرده است.
    پ
    پ

    این خواسته‌ها باعث نگرانی در میان متحدان، درگیری‌هایی میان کاخ سفید و خبرنگاران بر سر برچسب‌های روی نقشه، و نیز هراس از جسور شدن دشمنان در طرح دعاوی ارضی شده‌اند و البته، سردرگمی‌های فراوانی را نیز به دنبال داشته‌اند. اما این وسواس نقشه‌ای ترامپ و میل او به تغییر آن‌ها، مدت‌ها پیش از دوران ریاست‌جمهوری‌اش در او شکل گرفته بود؛ از دوران فعالیتش در حوزه املاک و مستغلات، جایی که قدرتش را از حق مالکیت زمین و برند می‌گرفت.

     ترامپ روز سه‌شنبه در دیدار با کارنی در دفتر بیضی گفت: «من ذاتاً یک توسعه‌دهنده املاک هستم»، و به آرزویش برای قرار دادن کانادا تحت کنترل آمریکا اشاره کرد. «وقتی از آن خط مرزی مصنوعی خلاص می‌شوی، وقتی آن شکل زیبا را یکپارچه می‌بینی، من آدمی اهل هنر هستم.»

    ترامپ در سال ۲۰۲۲ به روزنامه‌نگاران پیتر بیکر و سوزان گلسر گفت: «من عاشق نقشه‌هام. همیشه می‌گفتم: به اندازه گرینلند نگاه کن. خیلی بزرگ است. باید مال آمریکا باشد.»

    ترامپ گفته که می‌خواهد آمریکا گرینلند را «بگیرد»، کانادا را به «پنجاه‌و‌یکمین ایالت» تبدیل کند، کانال پاناما را «پس بگیرد» و غزه را «مالک» شود. او با مطرح کردن اصطلاح «خلیج آمریکا» به‌جای «خلیج مکزیک»، نامی که قرن‌ها پیش از شکل‌گیری آمریکا رواج داشته، خبرنگاران کاخ سفید را سردرگم کرد و باعث تنش با مکزیک شد. همچنین، در میانه تنش‌ها با جمهوری اسلامی ایران، ترامپ در حال بررسی تغییر نام «خلیج فارس» به «خلیج عربی» در جریان سفر هفته آینده‌اش به خاورمیانه است.

    download

    کارل آوفن، استاد جغرافیا در دانشگاه سیراکیوز، می‌گوید این یک تاکتیک سیاسی است که از آغاز پیدایش نقشه‌ها وجود داشته است: «نقشه و سیاست از روز اول در هم تنیده‌اند. نام‌گذاری یعنی مالکیت.»

    این نام‌گذاری‌ها و ادعاها پیامدهای ژئوپلیتیکی واقعی داشته‌اند. این موضوع به یک مسئله محوری در انتخابات کانادا تبدیل شد، موجب اعتراض‌هایی در گرینلند شد و خبرنگاران کاخ سفید را در وضعیت آشفتگی قرار داد. رئیس‌جمهور مکزیک، کلودیا شینباوم، تهدید کرد که از گوگل به دلیل پذیرش تغییر نام به «خلیج آمریکا» شکایت خواهد کرد. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران هم وعده داد در صورت اجرایی شدن نام «خلیج عربی»، با «خشم تمام ایرانیان» روبه‌رو خواهند شد.

    نقشه‌ها سال‌هاست بخش محوری پیام‌رسانی سیاسی ترامپ بوده‌اند. او در هر دو دوره ریاست‌جمهوری‌اش، بارها از نقشه‌های انتخاباتی شهرستان‌به‌شهرستان استفاده کرده که کل کشور را قرمز نشان می‌دهند تا پیروزی‌هایش را مشروع جلوه دهد، با وجود اینکه این نقشه‌ها نشان نمی‌دهند که مناطق قرمز معمولاً جمعیت کمتری نسبت به مناطق آبی دارند (او در سال ۲۰۱۶ رأی مردمی را باخت). در یکی از لحظات جنجالی دوره اول، ترامپ نقشه‌ای را در دفتر بیضی نشان داد که به‌نظر می‌رسید با ماژیک شارپی دست‌کاری شده بود.

    پس از پیروزی در دور دوم، ترامپ بارها در شبکه‌های اجتماعی نقشه‌های سیاسی منتشر کرده، از جمله نقشه‌هایی که در آن‌ها «خلیج آمریکا» و ادغام آمریکا و کانادا دیده می‌شود. و با شدت گرفتن تمایلات توسعه‌طلبانه‌اش، او این خواسته‌ها را در قالب املاک و مستغلات بیان کرده است. به عنوان مثال، ترامپ نوار غزه را که پس از ۱۸ ماه جنگ ویران شده، «ملک ساحلی» و «سایت املاک بزرگ» خوانده و ویدئویی ساختگی با هوش مصنوعی از پروژه‌ای به نام «غزه ترامپ» را منتشر کرده که یادآور یک پرزنتیشن تجاری املاک است.

    زمانی که ترامپ روز سه‌شنبه نخست‌وزیر تازه‌منتخب کانادا، مارک کارنی را به دفتر بیضی دعوت کرد، اظهاراتش درباره‌ تبدیل کانادا به «پنجاه‌ویکمین ایالت» در صدر ذهن کارنی بود. کارنی گفت: «همان‌طور که در دنیای املاک می‌دانید، بعضی مکان‌ها هیچ‌وقت فروشی نیستند»، پیامی آشکار برای مردم کشورش که نشان از ایستادگی داشت.

    ترامپ پاسخ داد: «هرگز نگو هرگز.»

    ترامپ بارها ادعا کرده که کانادا از نظر اقتصادی در حال «سوء‌استفاده» از آمریکاست و گفته که اگر کانادا به اتحادیه آمریکا بپیوندد، هر دو کشور سود خواهند برد. او و معاونش، جی‌دی ونس، همچنین گفته‌اند که آمریکا به‌دلیل تهدیدهای روسیه و چین، در گرینلند منافع امنیتی دارد. آمریکا در منطقه قطب شمال که غنی از منابع است و با ذوب شدن یخ‌ها مسیرهای تجاری تازه‌ای باز می‌شود، منافع استراتژیک گسترده‌تری هم دارد.

    گرینلند

    اما شیفتگی ترامپ نسبت به کانادا و گرینلند را تا حدی می‌توان با اندازه آن‌ها روی نقشه نیز توضیح داد. کانادا دومین کشور بزرگ جهان از نظر مساحت است و گرینلند بزرگ‌ترین جزیره دنیاست. اما عرض جغرافیایی شمالی این مناطق باعث می‌شود در نقشه‌های مرسوم مرکاتور، اندازه آن‌ها اغراق‌آمیز به نظر برسد. رایان ویشت، رئیس دپارتمان جغرافیا و انسان‌شناسی دانشگاه ویسکانسین در او کلر، می‌گوید: «اگر بخواهی چیزی را تصاحب کنی، باید آن را بزرگ جلوه بدهی. این تاکتیک رایجی در نقشه‌نگاری سیاسی است. اینکه از نوع خاصی از تصویرسازی استفاده کنی تا منظور خودت را القا کنی.»

    استیون چونگ، مدیر ارتباطات کاخ سفید، در بیانیه‌ای به پولیتیکو گفت ترامپ «درک عمیقی از جغرافیا و تاریخ» دارد و افزود: «این دولت بر پایه ایدئولوژی استثنا بودن آمریکایی بنا شده است.»

    اما سفر بانوی دوم آمریکا، اوشا ونس، به پایتخت گرینلند برای تماشای مسابقه سورتمه‌سواری در ماه مارس، پس از آن‌که مقام‌های دانمارکی و گرینلندی این سفر را مصداقی از لفاظی‌های الحاق‌طلبانه ترامپ دانستند به طور ناگهانی لغو شد. نخست‌وزیر گرینلند، ینس فردریک نیلسن، ماه گذشته گفت: «ما هرگز، هرگز قطعه‌ای از زمین نیستیم که کسی بتواند ما را بخرد. این مهم‌ترین پیامی است که باید درک شود» ، جمله‌ای که پیشاپیش تکرار پاسخ کارنی بود.

    تلاش برای تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» نیز خبرنگاران کاخ سفید را آشفته کرد، چرا که مقام‌ها خبرنگاران و عکاسان خبرگزاری آسوشیتدپرس را به‌دلیل راهنمایی تحریریه‌اش درباره این اصطلاح که خواستار استفاده از نام اصلی همراه با اشاره به اصطلاح پیشنهادی ترامپ بود، از پوشش برخی برنامه‌ها منع کردند. در نهایت، یک قاضی حکم داد که این خبرگزاری باید به جمع خبرنگاران رسمی کاخ سفید بازگردانده شود.

    72383165_604

    در بحبوحه مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران، ترامپ روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که قصد دارد در سفر هفته آینده‌اش به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، کشورهایی که از اصطلاح «خلیج عربی» استفاده می‌کنند، درباره تغییر نام خلیج فارس به «خلیج عربی» تصمیم بگیرد.

    او گفت: «نمی‌خواهم احساسات کسی را جریحه‌دار کنم. نمی‌دانم که آیا کسی ناراحت خواهد شد یا نه». جمهوری اسلامی ایران به‌سرعت واکنش نشان داد. سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، گفت این تغییر نام یک «گام کوته‌بینانه» خواهد بود و «تنها خشم تمام ایرانیان» را در پی خواهد داشت.

    منبع: اکوایران به نقل از پولتیکو

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.