به گفته امدادگران در غزه، روز شنبه ۱۷ نفر که تلاش میکردند کمکهای غذایی دریافت کنند، با شلیک نیروهای اسرائیلی کشته شدند. این تازهترین تیراندازی جمعی پیرامون سیستم توزیع کمکهای انساندوستانه تحت حمایت آمریکا است که طبق اعلام سازمان ملل متحد، طی شش هفته گذشته باعث کشتهشدن ۸۰۰ نفر شده است.
شاهدانی که با خبرگزاری رویترز صحبت کردند، گفتند برخی از افراد از ناحیه سر و بالاتنه هدف گلوله قرار گرفتهاند. خبرنگار رویترز چندین جسد پیچیده در کفنهای سفید را در بیمارستان ناصر مشاهده کرد، در حالی که اعضای خانوادههایشان میگریستند. ارتش اسرائیل اعلام کرد نیروهایش تیراندازیهای هشداردهنده انجام دادهاند اما بررسیهای آنها هیچ شواهدی مبنی بر آسیب دیدن افراد بر اثر تیراندازی نظامیان اسرائیلی نیافته است.
هیأتهای اسرائیل و حماس در قطر مشغول مذاکره بر سر توافقی هستند که شامل آزادی تدریجی گروگانها، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی و گفتگو درباره پایان جنگ میشود.
یک منبع فلسطینی گفت حماس نقشههای عقبنشینی ارائهشده توسط اسرائیل را رد کرده است. طبق این نقشهها حدود ۴۰ درصد غزه، شامل تمامی منطقه جنوبی رفح و بخشهایی از شمال و شرق غزه، تحت کنترل اسرائیل باقی میماند. دو منبع اسرائیلی نیز گفتند که حماس خواستار بازگشت اسرائیل به خطوط آتشبس قبلی شده که پیش از شروع دوباره حمله اسرائیل در ماه مارس برقرار بود.
این منبع فلسطینی افزود، مسائل مربوط به کمکرسانی و تضمین پایان جنگ هم از چالشهای مهم باقیمانده هستند. این منبع تأکید کرد که بحران با مداخله بیشتر آمریکا قابلحل است.
حماس مدتهاست که خواسته تا پیش از آزادسازی گروگانهای باقیمانده، توافقی برای پایان جنگ حاصل شود؛ اسرائیل اما اصرار دارد که جنگ فقط زمانی پایان مییابد که همه گروگانها آزاد شوند و حماس بهعنوان یک نیروی جنگی و ادارهکننده غزه منحل شود.
پیشرفت در مذاکراتی که با هدف برقراری آتشبس در غزه در حال انجام است متوقف شده و منابع فلسطینی و اسرائیلی آگاه از مذاکرات دوحه روز شنبه گفتند طرفها بر سر ابعاد عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از غزه اختلاف دارند.
به گفته یک مقام اسرائیلی، مذاکرات غیرمستقیم بر سر پیشنهاد آمریکا برای آتشبس ۶۰ روزه، در طول روز شنبه ادامه یافته است. این مذاکرات اکنون هفت روز است که جریان دارد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، گفته امیدوار است بهزودی بر اساس این پیشنهاد جدید تحت حمایت آمریکا، پیشرفتی حاصل شود.
تیراندازی
تیراندازی جمعی گزارششده روز شنبه در نزدیکی نقطه توزیع کمک در رفح تازهترین مورد از سلسله حوادث مشابهی بود که دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد در شش هفته گذشته منجر به کشتهشدن دستکم ۷۹۸ نفر شده که برای دریافت غذا تلاش میکردند.
محمود مکرم، یکی از شاهدان عینی، به رویترز گفت: «ما آنجا نشسته بودیم که ناگهان به سمت ما تیراندازی شد. پنج دقیقه زیر آتش گیر افتاده بودیم. تیراندازی هدفمند بود، تصادفی نبود. به سر بعضی شلیک شد، سینه بعضی را هدف گرفتند، مستقیماً به قلب مردی کنار من زدند.» او افزود: «هیچ رحم و شفقتی آنجا نیست. مردم چون گرسنهاند میروند، اما با کیسههای جسد برمیگردند.»
پس از آنکه اسرائیل در اواخر ماه مه بخشی از محاصره کامل واردات کالا به غزه را لغو کرد، یک سیستم جدید توزیع کمک ایجاد شد که بر عهده گروهی تحت حمایت آمریکا بود تا با حفاظت نیروهای اسرائیلی، غذا را توزیع کند. سازمان ملل این سیستم را ذاتاً خطرناک و ناقض اصول بیطرفی انسانی دانسته است. اسرائیل میگوید این سیستم لازم است تا مانع از انحراف کمکها توسط نیروهای مسلح شود.
در همین حال هزاران اسرائیلی روز شنبه در مرکز تلآویو تجمع کردند و خواستار توافقی شدند که همه گروگانهای باقیمانده در دست حماس را آزاد کند. معترضی به نام بوعاز لوی به خبرگزاری رویترز گفت که او برای تحت فشار گذاشتن دولت در آنجا حضور دارد: «تا هرچه زودتر به توافقی برای آزادی گروگانها برسند، چون دوستان و برادران ما در غزه هستند و وقت آن رسیده که این جنگ تمام شود. به همین دلیل اینجا هستیم.»
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه