آسمانی با طعم مرگ؛ قدرت آفرینی پهپادهای شبح‌وار در جنگ اوکراین با روسیه
  • تیر 26, 1404 ساعت: ۱۴:۲۰
  • شناسه : 96818
    1
    پهپاد، پهپاد، پهپاد. فقط پهپاد. تعداد زیادی پهپاد. این را یکی از فرماندهان خسته‌ گروهان اوکراینی درباره چهره‌ دگرگون‌شده‌ جنگ مدرن می‌گوید.
    پ
    پ

    این ماشین‌ها در تعداد زیاد آسمان را درمی‌نوردند؛ ارزان‌اند، کشنده‌اند. و به گفته‌ 12 فرمانده، مقام رسمی و تولیدکننده‌ تجهیزات نظامی اوکراینی که در دفاع از کی‌یف دخیل‌اند، یکی از اصلی‌ترین دلایلی هستند که اوکراین باور دارد می‌تواند امسال و حتی بعدتر، در برابر پیشروی نیروهای روسیه مقاومت کند.

    سربازان اوکراینی کریدوری را که در حدود ۱۰ کیلومتر در طرفین خط گسترده شده و آکنده از پهپاد است، «منطقه‌ی کشتار» می‌نامند؛ چون پهپادهای بدون سرنشین کنترل‌شونده از راه دور که توسط هر دو طرف به‌کار گرفته می‌شوند، می‌توانند به سرعت اهداف را شناسایی و نابود کنند.

    تبدیل این جنگ به درگیری‌ای با بیشترین استفاده از پهپاد در تاریخ، توانایی روسیه در بهره‌برداری از مزایای سنتی‌اش در تعداد نیروها، توپخانه و تانک‌ها را فرسوده کرده است.

    هر خودروی بزرگی که به جبهه نزدیک شود، حالا به هدفی آشکار بدل شده  است؛ به این معنی که نیروهای روسیه دیگر نمی‌توانند مانند سال ۲۰۲۲ با ستون‌های زرهی پیشروی سریع انجام دهند.

    الکساندر دیمیتریف از OCHI می‌گوید: «دشمن کاملاً شما را می‌بیند، فرقی نمی‌کند کجا می‌روید یا سوار چه هستید.»

    به گفته‌ فرماندهان اوکراینی، روسیه تاکتیک‌هایش را با این شرایط تطبیق داده است؛ نیروهایش اکنون معمولاً در گروه‌های کوچک پنج یا شش نفره حمله می‌کنند — پیاده یا سوار بر موتورسیکلت و چهارچرخ — تا با شلیک آتش، موقعیت نیروهای اوکراینی را آشکار کرده و سپس با پهپاد آن‌ها را هدف قرار دهند.

    وزارت دفاع روسیه به درخواست اظهار نظر درباره این مقاله پاسخی نداد.

    با وجود تغییرات در شیوه‌های جنگ، نیروهای روسیه همچنان دست بالا را دارند و به‌صورت آهسته اما پیوسته در شرق و شمال اوکراین پیشروی می‌کنند. به گفته تحلیل‌گران نظامی، روسیه که در ابتدای جنگ از نظر فناوری پهپاد عقب مانده بود، اکنون خود را به سطح رقبا رسانده و مانند دشمن خود، پهپادها را با نرخ سالانه میلیون‌ها عدد در داخل کشور تولید می‌کند.

    در همین حال، رهبران اروپایی در حال بررسی اعلامیه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هستند که این هفته گفت،  آمریکا از طریق ناتو به اوکراین سلاح می‌فرستد و اروپا هزینه آن را پرداخت خواهد کرد. مقام‌های آمریکایی و اروپایی گفته‌اند که هنوز جزئیات زیادی مشخص نیست، از جمله نوع و تعداد سلاح‌ها، سرعت ارسال آن‌ها و نحوه دقیق تأمین مالی این طرح.

    کاخ سفید نیز به پرسش‌ها درباره این برنامه ارسال تسلیحات پاسخی نداد. آنا کلی،  سخنگوی کاخ سفید گفت: این جنگ بیش از حد طولانی شده و ترامپ می‌خواهد به کشتار پایان دهد و به همین دلیل فروش تسلیحات آمریکایی به ناتو برای ارسال به اوکراین را آغاز کرده و هم‌زمان تهدید به تحریم‌های سنگین علیه روسیه کرده است.

    افرادی که پیش از اعلام این طرح تسلیحاتی با آن‌ها گفت‌وگو شده، گفتند که باور دارند اوکراین حتی بدون کمک بیشتر آمریکا هم می‌تواند به جنگ ادامه دهد و در برابر روسیه مقاومت کند، هرچند جدول زمانی دقیقی ارائه ندادند.

    بسیاری از آن‌ها به نقش کلیدی پهپادها اشاره کردند که تا حدی میدان جنگ را متوازن کرده و باعث خودکفایی بیشتر اوکراین شده، و همچنین به افزایش کمک‌های نظامی متحدان اروپایی اشاره داشتند؛  «ما می‌توانیم ماه‌ها دوام بیاوریم،» الکساندر کامیشین، مشاور راهبردی و کارشناس تسلیحاتی رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در پاسخ به این سؤال که اگر ارسال تسلیحات آمریکایی متوقف شود چه می‌شود، گفت: «در سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ اوضاع بسیار بدتر بود، آن زمان درباره روزها یا هفته‌ها صحبت می‌کردیم.»

    کنراد موزیکا، تحلیل‌گر نظامی لهستانی که چندین بار به خط مقدم سفر کرده، گفت: تمرکز اوکراین بر تحلیل بردن توان تهاجمی روسیه است و افزود که کی‌یف در حال حاضر توانایی انجام حملات بزرگ را ندارد.

    او گفت: اوکراین احتمالاً در جنگ فرسایشی بلندمدت با مشکل مواجه خواهد شد، به‌دلیل کمبود نیروی انسانی و منابع برتر روسیه. گرچه پهپادها میدان نبرد را تغییر داده‌اند، او هشدار داد که نباید نقش آن‌ها را در جبران نبود توپخانه و خمپاره‌اندازها بیش از حد بزرگ جلوه داد.

    او افزود: «برای وارد کردن میزان آسیبی که یک گلوله توپ به هدف وارد می‌کند، باید ده‌ها پهپاد را به پرواز درآورید. پهپادها می‌توانند تا حدی شکاف‌ها را پر کنند و فرصتی برای نفس کشیدن بدهند، اما جایگزینی برای توپخانه نیستند.»

    باران ویرانی از آسمان

    پهپادها، برای کسانی که در «منطقه کشتار» قرار دارند، همچون شیاطین‌اند؛ منطقه‌ای که در امتداد ۱۰۰۰ کیلومتر خط مقدم امتداد یافته است. پهپادهای شناسایی از هر دو طرف شبیه به هواپیماهای کوچک ساخته‌شده از پلاستیک یا فوم و مجهز به دوربین‌های پیشرفته می‌توانند دشمن را از چند کیلومتری شناسایی کنند. آن‌ها بر فراز خطوط مقدم شناور می‌مانند و تصاویر را به‌صورت زنده ارسال می‌کنند.

    این پهپادها اهداف را برای ناوگان پهپادهای بمب‌افکن مشخص می‌کنند، اغلب شش‌پره‌هایی به اندازه میز قهوه‌خوری که نارنجک‌هایی با باله‌های چاپ سه‌بعدی شده را با دقت پرتاب می‌کنند، همچنین پهپادهای انتحاری، که برخی‌شان به سرهای جنگی آر.پی.جی مجهز شده‌اند و می‌توانند به‌سمت سربازان، تانک‌ها و سیستم‌های تسلیحاتی حمله کنند.

    فرمانده گروهان مجروحی مردی ۳۵ ساله به‌نام «ایوان» با نام رمز «اتم»، که از خط مقدم برگردانده می‌شد گفت که سربازان هر دو طرف حالا پهپادها را بزرگ‌ترین تهدید برای جان خود می‌دانند، جایگزین گلوله‌ها، مین‌ها و مبارزان دشمن که در اوایل جنگ خطرات اصلی بودند.

    پزشکی که در اتوبوس با او بود، «اولگا کازوم» ۳۴ ساله، نیز این موضوع را تأیید کرد: «بیشتر زخم‌هایی که او و همکارانش درمان می‌کنند، توسط پهپادها ایجاد شده‌اند.»

    طبق برآوردهای داخلی اوکراین که رویترز مشاهده کرده، پهپادها در سال ۲۰۲۴ مسئول ۶۹  درصد از حملات به نیروهای روسی و ۷۵  درصد از حملات به خودروها و تجهیزات بوده‌اند. طبق همین برآوردها، حدود ۱۸ درصد از حملات به پیاده‌نظام روسیه و ۱۵ درصد از حملات به تجهیزات و خودروها توسط توپخانه انجام شده و حتی درصد کمتری با خمپاره‌اند از صورت گرفته است.

    رقابت تسلیحاتی پهپادها در زمان جنگ، نوآوری‌های زیادی به همراه داشته است؛ هر طرفین حالا از پهپادهای فیبر نوری کوتاه‌برد استفاده می‌کنند که قابل اختلال الکترونیکی نیستند، و همچنین از «شکارچی‌ها»، پهپادهایی که پهپادهای شناسایی و تهاجمی دشمن را رهگیری و نابود می‌کنند.

    برنامه تولید 3 هزار  پهپاد دوربرد در اوکراین برای سال جاری پهپادهایی که برای حمله به اهدافی در عمق خاک روسیه مانند انبارهای تسلیحات و تأسیسات انرژی طراحی شده‌اند؛ به گفته «وادیـم سوخارفسکی»، فرمانده سابق نیروهای پهپادی اوکراین تا اوایل ژوئن، قدرت تهاجمی کی‌یف را افزایش داده است.

    سوخارفسکی در مصاحبه‌ای هنگام تصدی پست فرماندهی گفت که هزینه متوسط یک پهپاد تهاجمی دوربرد بین 50  هزار تا 300 هزار  دلار است، حدود ۱۰ برابر ارزان‌تر از یک موشک با برد مشابه، هرچند سرجنگی پهپاد کوچکتر است.

    او گفت: «این پاسخ نامتقارن ماست»، و افزود که اوکراین توسعه چنین پهپادهایی را «دقیقاً به این دلیل آغاز کرد که موشک نداریم».

    کامی‌شین، مشاور رئیس‌جمهوری زلنسکی  نیز گفت: «شما نمی‌توانید یک جنگ بزرگ را فقط با دفاع کردن ببرید.» حملات پهپادی دوربرد «یکی از اصلی‌ترین برگ‌های برنده‌ای است که اوکراین در حال حاضر می‌تواند علیه روسیه بازی کند».

    نیاز فوری: پاتریوت‌های آمریکایی و اطلاعات ماهواره‌ای

    پایگاه صنعتی-نظامی اوکراین با سرعت در حال گسترش است، و به گفته‌ زلنسکی اکنون حدود ۴۰ درصد از تسلیحات و تجهیزات مورد استفاده، از جمله پهپادها، در داخل کشور تولید می‌شوند. او روز چهارشنبه هدف‌گذاری کرد که این سهم ظرف 6 ماه به ۵۰ درصد برسد.

    کی‌یف همچنین تلاش کرده منابع تأمین تسلیحات خود را متنوع کند، و متحدان اروپایی آن اکنون مقادیر فزاینده‌ای مهمات ارسال می‌کنند؛ اقدامی که می‌تواند این کشور را مقاوم‌تر کند.

    به گزارش مؤسسه کیِل (Kiel Institute)، یک نهاد تحقیقاتی اقتصادی مستقر در آلمان، در گزارشی که ماه گذشته منتشر شد، اروپا برای نخستین بار از ژوئن ۲۰۲۲ تاکنون، از نظر مجموع کمک نظامی ارائه‌شده، از آمریکا پیشی گرفته است: ۷۲ میلیارد یورو در برابر ۶۵ میلیارد یورو از سوی واشنگتن.

    این مؤسسه می گوید که  جریان کمک‌ها به اوکراین در ماه‌های مارس و آوریل تغییر محسوسی داشت، زیرا آمریکا کمک جدیدی اختصاص نداد و کشورهای اروپایی میزان حمایت خود را افزایش دادند.

    در حالی‌که آمریکا بزرگ‌ترین تأمین‌کننده انفرادی گلوله‌های توپ برای اوکراین در طول جنگ بوده و هست، اروپا ظرفیت تولید را گسترش داده و صدها هزار گلوله مهمات را هم از داخل و هم از خارج قاره خریداری کرده است.

    از حدود ۴۲۰ هزار گلوله توپخانه‌ای که از ابتدای سال جاری تا اواسط ماه مه به اوکراین تحویل داده شد، تنها ۱۶۰۰۰۰ عدد از سوی آمریکا ارسال شده بود.

    کامی‌شین گفت که اوکراین در سال ۲۰۲۴ حدود ۲٫۴ میلیون گلوله مهمات تولید کرده  است؛ هرچند عمده این تولید مربوط به خمپاره‌ها بوده که برد کوتاه‌تری دارند.

    با این حال، تحلیل‌گران نظامی می‌گویند، اوکراین در زمینه دفاع هوایی و اشتراک‌گذاری اطلاعات، به‌ویژه به کمک ایالات‌متحده وابسته است.

    کی‌یف به‌طور خاص به سامانه‌های دفاع هوایی پاتریوت آمریکا علاقه دارد، سامانه‌هایی که توانایی رهگیری موشک‌های بالستیکی را دارند که روسیه اکنون با بسامد بیشتری شلیک می‌کند. به گفته‌ تحلیل‌گران نشریه نظامی «دفنس اکسپرس» اوکراین، تا آوریل امسال تنها هفت سامانه پاتریوت کاملاً عملیاتی در اختیار اوکراین بود، بسیار کمتر از ۲۵ سامانه‌ای که زلنسکی درخواست کرده است.

    حملات پهپادی و موشکی دوربرد اغلب به اطلاعات ماهواره‌ای آمریکا متکی هستند. موسسه مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا (EUISS) اعلام کرد کشورهای اروپایی تنها به‌طور محدود می‌توانند در صورت قطع این همکاری، جایگزین اطلاعات آمریکایی شوند

    منبع: آکوایران به نقل از رویترز

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.