آغاز حمله بزرگ اسرائیل در میان گرسنگی و آوارگی مردم غزه/ عملیات «تسخیر» با خروج ترامپ از منطقه کلید خورد؟
  • اردیبهشت 28, 1404 ساعت: ۱۴:۴۰
  • شناسه : 95048
    1
    اسرائیل عملیات نظامی بزرگی را در غزه آغاز کرده که به گفته خودش با هدف نابودی حماس و آزادسازی ربوده‌شدگان انجام می‌شود؛ اقدامی که با محکومیت سازمان ملل و نهادهای امدادی مواجه شده است. این نهادها هشدار داده‌اند که در این حملات گسترده، بیشترین آسیب متوجه غیرنظامیان است.
    پ
    پ

    در حالی‌که اسرائیل شدت حملات خود را افزایش داده است، طبق اعلام وزارت بهداشت فلسطین در غزه، از روز پنج‌شنبه تاکنون دست‌کم ۲۶۲ نفر کشته و ۶۷۵ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

    آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز شنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شرایط مردم فلسطین در غزه فراتر از توصیف، فراتر از فجیع، و فراتر از غیرانسانی است». او افزود: «سیاست محاصره و گرسنگی، مضحکه‌ای برای قوانین بین‌المللی است. محاصره کمک‌های انسانی باید فوراً پایان یابد. اکنون لحظه‌ای برای شفافیت اخلاقی و اقدام است.»

    ارتش اسرائیل جمعه شب در بیانیه‌ای اعلام کرد که «حملات گسترده‌ای را آغاز کرده و نیروهایی را برای تصرف مناطق استراتژیک در نوار غزه بسیج کرده است»؛ این اقدامات بخشی از آغاز عملیات «ارابه‌های جدعون» و گسترش کمپین نظامی در غزه با هدف تحقق تمام اهداف جنگ از جمله آزادی گروگان‌ها و شکست حماس است.

    در همین حال، اسرائیل و حماس روز شنبه مذاکرات مربوط به آتش‌بس و تبادل ربوده‌شدگان را در دوحه، پایتخت قطر، از سر گرفتند. یک مقام اسرائیلی اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در تماس مستقیم با تیم مذاکره‌کننده در دوحه بوده و به آنان دستور داده در دوحه بمانند تا «تمام تلاش‌ها برای آزادی ربوده‌شدگان به‌طور کامل پیگیری شود.»

    این تحولات در حالی رخ می‌دهد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، سفر خود به خاورمیانه را بدون دستیابی به توافق آتش‌بس به پایان رسانده و نتانیاهو نیز اوایل این ماه گفته بود که جمعیت غزه پس از تأیید عملیات نظامی گسترده توسط کابینه امنیتی‌اش، به جنوب منتقل خواهند شد. یکی از وزرا این عملیات را طرحی برای «تسخیر» غزه توصیف کرده بود.

    اعلامیه ارتش اسرائیل تنها اندکی پس از آن منتشر شد که وزارت بهداشت فلسطین از رسیدن جنگ به نقطه‌ای تلخ خبر داد. روز پنج‌شنبه این وزارت اعلام کرد که تعداد کشته‌شدگان حملات اسرائیل به غزه از زمان حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون از ۵۳ هزار نفر فراتر رفته است، که اکثر آن‌ها زن و کودک بوده‌اند.

    دکتر منیر السلطان، مدیر بیمارستان اندونزیایی در بیت‌لاهیا، در شمال غزه روز جمعه گفت که انفجارهای بسیار شدیدی در اطراف بیمارستان رخ داده که باعث قطع ارتباط دستگاه‌های تنفسی حیاتی برای برخی بیماران شده است.

    رائد رضوان، یکی از ساکنان آواره محله شیخ رضوان، روز شنبه به سی‌ان‌ان گفت که از سحرگاه زمین زیر پایش به‌خاطر شدت انفجارها می‌لرزد. او افزود: «خیلی‌ها که دیروز به دلیل شدت گلوله‌باران نتوانستند فرار کنند، حالا در حال حرکت‌اند». رضوان گفت: «پس از اعلام عملیات نظامی جدید، قیمت مواد غذایی به شدت افزایش یافته. هر کالایی که در بازار باقی مانده یا در خیابان‌ها فروخته می‌شود، فوق‌العاده گران شده.» او افزود که «حرکت گسترده‌ای» از شمال غزه به سمت جنوب در جریان است و هزینه‌های حمل‌ونقل به‌شدت افزایش یافته است.

    نا‌ئل رحمی از محله النصر در غزه گفت: «وضعیت در غزه دلخراش و فراتر از تصور است. واقعاً قابل توصیف نیست. مردم تنها با لباس‌هایی که بر تن دارند فرار می‌کنند، بدون اینکه بتوانند وسایل شخصی خود را همراه ببرند.»

    جنگ غزه

    اختلافات با آمریکا

    حمله جدید اسرائیل در حالی انجام شده که به نظر می‌رسد اختلافات میان دولت‌های آمریکا و اسرائیل رو به افزایش است. دونالد ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که خواهان پایان «جنگ وحشیانه» در غزه است و در سفر اخیر خود به خاورمیانه، به اسرائیل نرفت. او همچنین در این ماه دوبار اسرائیل را در مذاکرات دوجانبه با گروه‌های مسلح منطقه‌ای دور زد. هفته گذشته حماس یک گروگان اسرائیلی-آمریکایی را آزاد کرد و حوثی‌ها نیز اعلام کردند که حملات خود به کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ را متوقف می‌کنند، هرچند به جنگ با اسرائیل ادامه خواهند داد.

    ترامپ روز چهارشنبه انکار کرد که اسرائیل به حاشیه رانده شده و گفت: «این برای اسرائیل خوب است.» اما روز پنج‌شنبه اعلام کرد که می‌خواهد آمریکا کنترل غزه را به دست بگیرد و آن را به یک «منطقه آزاد» تبدیل کند.  او در قطر گفت: «برای غزه طرح‌هایی دارم که فکر می‌کنم خیلی خوب‌اند؛ تبدیلش کنیم به یک منطقه آزاد، بگذاریم آمریکا وارد عمل شود و آنجا را به منطقه‌ای آزاد تبدیل کند.»

    ترامپ در سفر خود به خلیج فارس همچنین تأیید کرد که مردم در غزه در حال گرسنگی هستند و گفت که ایالات متحده «به این وضعیت رسیدگی خواهد کرد.» او در ابوظبی به خبرنگاران گفت: «ما در حال بررسی وضعیت غزه هستیم و به آن رسیدگی خواهیم کرد. خیلی‌ها در حال گرسنگی هستند.»

    در همین حال، روز شنبه رهبران عرب در پایتخت عراق گرد هم آمدند تا درباره مجموعه‌ای از مسائل مهم منطقه‌ای از جمله جنگ در غزه گفت‌وگو کنند. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در این نشست که به ریاست محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق برگزار شد، شرکت کردند.

    عراق

    رهبران در بیانیه‌ای مشترک خواستار آتش‌بس فوری در غزه شدند و از جامعه جهانی خواستند تا «مسئولیت‌های اخلاقی و قانونی خود را برای اعمال فشار به منظور پایان دادن به خون‌ریزی و تضمین ورود بی‌مانع کمک‌های فوری بشردوستانه به تمامی مناطق نیازمند در غزه» بر عهده بگیرند. آن‌ها همچنین بار دیگر بر مخالفت خود با کوچ اجباری تأکید کردند و اعلام کردند هرگونه اخراج یا جابه‌جایی جمعیت «نقض فاحش اصول حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه، جنایت علیه بشریت و پاکسازی قومی» محسوب می‌شود.  آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا نیز در اجلاس بغداد حضور داشتند.

    حمله جدید اسرائیل نگرانی‌های جهانی را شدت بخشیده است. آنتونیو کوستا، رئیس شورای اروپا، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس خواستار پایان خشونت شد. سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: «یک عملیات نظامی در مقیاس گسترده با خطر تشدید فاجعه انسانی برای مردم غزه و وخامت بیشتر وضعیت گروگان‌های باقی‌مانده همراه است و ممکن است چشم‌انداز آتش‌بس بلندمدت و بسیار ضروری را از بین ببرد.»

    شرایط وخیم در غزه

    در همین حال با وخامت روزافزون اوضاع غیرنظامیان فلسطینی، سازمان‌های وابسته به سازمان ملل خواستار اقدام فوری شده‌اند. طبق گزارش آژانس سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی، از ماه مارس تاکنون حدود ۴۳۶ هزار نفر به‌طور اجباری آواره شده‌اند. این آمار پس از آن اعلام شد که اسرائیل یک عملیات زمینی جدید را در چارچوب حمله مجدد به نوار غزه آغاز کرد.

    اسرائیل نزدیک به ۱۱ هفته است که محاصره کامل بر غزه اعمال کرده و مانع ورود غذا، دارو و سایر کمک‌های بشردوستانه به بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن این منطقه شده است. اسرائیل مدعی است که محاصره و گسترش حملات نظامی با هدف اعمال فشار بر حماس برای آزادی ربوده‌شدگان انجام می‌شود. اما نهادهای بین‌المللی می‌گویند این اقدامات نقض آشکار حقوق بین‌الملل است، و بسیاری از کشورها و سازمان‌ها اسرائیل را به استفاده از گرسنگی به‌عنوان سلاح جنگی متهم می‌کنند.

    یک بیانیه از سوی سازمان ملل در همین هفته هشدار داد که از هر پنج نفر در غزه، یک نفر در آستانه گرسنگی مطلق قرار دارد، و کل جمعیت غزه در «خطر شدید قحطی» هستند، که شدیدترین نوع بحران غذایی محسوب می‌شود.

    جنگ غزه

    بنیاد جدید کمک‌رسانی

    در همین حال آمریکا و اسرائیل از تأسیس بنیاد تازه‌ای به نام «بنیاد بشردوستانه غزه» حمایت می‌کنند. این بنیاد سازوکاری سخت‌گیرانه برای ارسال کمک به غزه ایجاد کرده که هدف آن جایگزینی با نقش سنتی آژانس‌های سازمان ملل در ارائه کمک به این منطقه است.

    جیک وود، مدیر اجرایی این بنیاد، روز جمعه به سی‌ان‌ان گفت که اسرائیل موافقت کرده است پیش از آنکه سازوکار جدید به‌طور کامل عملیاتی شود، اجازه دهد مقداری غذا وارد غزه شود. اما او هنوز نمی‌داند چه زمانی یا چند کامیون کمک مجاز به ورود خواهند بود.

    با وجود موج فزاینده انتقادهای بین‌المللی، دولت اسرائیل همچنان موضع خود درباره جلوگیری از رسیدن کمک‌ها به غزه را تغییر نداده و این وضعیت اکنون وارد سومین ماه خود شده است.

    بنیامین نتانیاهو اوایل این هفته گفت: «ما خانه‌های بیشتری را ویران می‌کنیم. آن‌ها دیگر جایی برای بازگشت ندارند. تنها نتیجه اجتناب‌ناپذیر این است که مردم غزه خواهان مهاجرت به خارج از نوار غزه شوند.» هدفی که ترامپ نیز اندکی پس از روی کار آمدنش از آن حمایت کرده بود.

    منبع: اکوایران به نقل از سی ان ان

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.