دونالد ترامپ اعلام کرد هر کشوری که خود را با «سیاستهای ضدآمریکایی بریکس» همسو کند، با تعرفه اضافی ۱۰ درصدی روبهرو خواهد شد؛ اقدامی که بیثباتی بیشتری را به تجارت جهانی تزریق میکند، درحالیکه ایالات متحده همچنان در حال مذاکره با بسیاری از شرکای تجاری درباره تعرفهها است.
ترامپ یکشنبه شب در پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «هر کشوری که با سیاستهای ضدآمریکایی بریکس همسو شود، با تعرفه اضافی ۱۰ درصدی روبهرو خواهد شد. هیچ استثنایی برای این سیاست وجود نخواهد داشت.»
به گزارش بلومبرگ، این اظهارات در حالی مطرح شده که ایالات متحده آماده میشود طی روزهای آینده نامههای تعرفهای را به دهها کشور ارسال کند. مهلت ۹۰روزه دولت ترامپ برای توقف موقت تعرفههای بالاتر چهارشنبه به پایان میرسد. ترامپ در پستی جداگانه نوشت این نامهها از ظهر دوشنبه به وقت واشنگتن تحویل داده میشوند.
بریکس، گروهی متشکل از کشورهایی چون برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، آخر هفته گذشته نشستی برگزار کرد که طی آن رهبران این کشورها حملات ایالات متحده و اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران را محکوم کردند و از دولت بنیامین نتانیاهو خواستند نیروهای خود را از نوار غزه خارج کند. آنها خواستار «راهحل عادلانه و پایدار» برای درگیریهای خاورمیانه شدند. نخستوزیر چین، لی چیانگ، و نخستوزیر هند، نارندرا مودی، از جمله حاضران این نشست بودند.
ترامپ در پست خود مشخص نکرد که کدام سیاستها را «ضدآمریکایی» میداند و همچنین جزئیاتی درباره زمان اعمال این تعرفهها ارائه نداد. مینگزه وو، معاملهگر شرکت استون ایکس در سنگاپور گفت: «اظهارات ترامپ هشداری است به کشورهای بازار جدید که به دنبال همراستا شدن با بریکس هستند»، و افزود که این واکنش احتمالاً به موضعگیری بریکس درباره غزه مرتبط است.
شرکای اصلی تجاری آمریکا در تلاشاند تا پیش از مهلت ۹ ژوئیه توافقهای تجاری خود را نهایی کنند یا مهلت بیشتری بگیرند. وزیر خزانهداری، اسکات بسنت، اشاره کرده که کشورهایی که هنوز توافقی ندارند، شاید بتوانند سه هفته فرصت اضافی برای مذاکره دریافت کنند. تعرفهها از اول اوت اجرایی خواهند شد.
در بیانیه مشترکی که یکشنبه منتشر شد، رهبران گردآمده در برزیل حملات نظامی علیه ایران، عضو بریکس را از ۱۳ ژوئن، زمان آغاز حملات اسرائیل که در نهایت با حملات هوایی آمریکا در روز نهم بعد ادامه یافت، محکوم کردند.
این بلوک ۱۰ عضوی کشورهای بازار نوظهور همچنین «نگرانی شدید خود درباره وضعیت سرزمینهای اشغالی فلسطین» را ابراز کرد و حملات اسرائیل و ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه به غزه را محکوم کرد، موضوعی که اسرائیل آن را رد میکند. آنها همچنین خواستار آتشبس دائمی و بدون قید و شرط و آزادی تمامی گروگانها شدند.
نخستوزیر چین، لی، گفت کشورهای بریکس باید پیشگام اصلاحات در حکمرانی جهانی و حامی حلوفصل مسالمتآمیز مناقشات بینالمللی باشند. لی گفت: «دنیای امروز متلاطمتر شده است و یکجانبهگرایی در حال افزایش است. چین آماده است با کشورهای بریکس برای ارتقای حکمرانی جهانی به شکلی عادلانهتر، معقولتر، کارآمدتر و منظمتر همکاری کند.»
وزارت خارجه چین بلافاصله به درخواست اظهارنظر درباره پست اخیر ترامپ پاسخ نداد. وزارت بازرگانی و صنعت هند نیز از اظهار نظر خودداری کرد.
هاریو لیمانستو، سخنگوی وزارت هماهنگی امور اقتصادی اندونزی، گفت دولت «هیچ نظر خاصی» درباره اظهارات ترامپ در خصوص تعرفههای اضافی بر کشورهای بریکس ندارد. او افزود: «تیم ما همچنان مشغول کار است. امیدواریم اندونزی و آمریکا بهترین راهحل را پیدا کنند.»
ترامپ پیشتر تهدید کرده بود اگر بریکس استفاده از دلار آمریکا را در تجارت دوجانبه کنار بگذارد، تعرفههای ۱۰۰ درصدی اعمال خواهد کرد. این فشارها موجب افزایش علاقه به توسعه نظامهای پرداخت محلی و سایر ابزارهایی شده که میتوانند تجارت و سرمایهگذاری میان این کشورها را تسهیل کنند.
یکشنبه، رهبران بریکس توافق کردند گفتگوها درباره نظام پرداخت فرامرزی برای تجارت و سرمایهگذاری را ادامه دهند، پروژهای که یک دهه است در دست بررسی است اما پیشرفت آن کند بوده است.
منبع: اکوایران
ثبت دیدگاه