۱۰ نشانه کاهش قدرت و توان تهاجمی ارتش اسرائیل
  • بهمن 26, 1403 ساعت: ۱۲:۰۱
  • شناسه : 92300
    3
    «هزتوی هالوی،» رئیس ستاد ارتش اسرائیل در پایان ماه مارس آینده از سمت خود کنار می‌رود و انبوهی از چالش‌ها و ماموریت‌های مختلف از جمله بازسازی توان ارتش و اعتماد اسرائیلی‌ها به آن را برای جانشین خود، ژنرال «ایال زمیر» به میراث خواهد گذاشت.
    پ
    پ

    هالوی در استعفانامه خود از شکست‌های بزرگ از زمان عملیات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی صحبت کرد و نوشت: «ما تلفات سنگینی متحمل شدیم و جنگ آسیب‌های بسیاری بر سربازان ما و خانواده‌های آنها وارد کرد.»

    «یوسی یوشوا»، تحلیلگر نظامی اسرائیلی در یادداشتی که در اوایل ماه جاری در وب‌سایت i24 منتشر کرد، نوشت:زمیر فرماندهی ارتشی را به دست خواهد گرفت که به دلیل چالش‌های امنیتی به وجود آمده کاملا به تحلیل رفته است.

    در این گزارش به مهم‌ترین شاخص‌هایی که کارشناسان و تحلیل‌گران معتقدند نشان‌دهنده کاهش توانمندی و قدرت تهاجمی ارتش اسرائیل است، می‌پردازیم.

    ۱- تلفات انسانی

    ارتش اسرائیل میزان تلفات انسانی خود را انکار نکرده و «ایال زمیر»، در بیانیه‌ای در ۲ فوریه اعلام کرد حدود ۵۹۴۲ خانواده جدید اسرائیلی در طول سال ۲۰۲۴ به لیست خانواده های داغدار پیوستند، در حالی که بیش از ۱۵۰۰۰ مجروح در سیستم توانبخشی ثبت شده‌اند.

    حجم تلفات انسانی ارتش اسرائیل در اطلاعیه‌های رسمی که در جریان جنگ علیه غزه، لبنان و کرانه باختری منتشر می‌شد، مشخص است به طوری که ارتش از خروج بیش از ۱۵ تیپ نظامی از غزه پس از درگیری‌های شدید خبر داد و این عقب‌نشینی‌ها تیپ‌های معروفی نظیر تیپ گولانی، تیپ هفتم، تیپ ۱۸۸ (باراک)، تیپ چتربازان(تیپ۳۵) و تیپ گیواتی را شامل شد.

    یوسی یوشوا، تحلیلگر نظامی اسرائیلی در یادداشتی نوشت: زمیر با ارتشی روبرو خواهد شد که بیش از یک سال است در چندین جبهه می‌جنگد و متحمل بیش از ۷۰۰ کشته و هزاران زخمی شده است و به دلیل چالش‌های امنیتی جدید تا حد زیادی به تحلیل رفته است.

    ۲-خسارت‌های وارده به تجهیزات و جنگ‌افزارها

    در ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۴ میلادی ارتش اسرائیل اذعان کرد که بسیاری از تانک‌هایش در جنگ آسیب دیده‌اند و کمبود مهمات وجود دارد. در مقابل، مقاومت فلسطین در بیانیه‌های مختلف خود از خسارات سنگینی که به ارتش اسرائیل وارد کرده از جمله انهدام تانک های این رژیم صحبت کرد.

    در فوریه ۲۰۲۴، گردان‌های القسام اعلام کرد: «از ابتدای عملیات طوفان الاقصی رزمندگان ما موفق شدند بیش از ۱۱۰۸ خودروی نظامی اسرائیل را منهدم کرده یا بدان آسیب وارد کنند، این خودروها شامل ۹۶۲ دستگاه تانک، ۵۵ دستگاه نفربر، ۷۴ دستگاه بولدوزر، ۳ دستگاه بیل مکانیکی و ۱۴ دستگاه جیپ نظامی است.

    مامون ابوعامر، کارشناس مسائل اسرائیل در مصاحبه با الجزیره گفت: زمیر اولین رئیس ستاد ارتش اسرائیل از دهه ۱۹۷۰ میلادی است که از بخش زرهی و نه از اطلاعات یا نیروی هوایی به این سمت می‌رسد، بنابراین او به دنبال افزایش توانمندی‌های نیروی زمینی به ویژه از زمانی که در غزه بیشترین آسیب را دید، خواهد بود.

    «عزام ابو العدس» کارشناس مسائل اسرائیل نیز تاکید کرد: »موضوع تلفات در خودروهای زرهی و تجهیزات یکی از بزرگترین چالش‌های پیش روی ارتش اسرائیل است و تصاویر و فیلم‌هایی که مقاومت منتشر کرد، می‌تواند شاهدی بر آنچه در نوار غزه رخ داد، باشد، به طوری که صحبت از فقدان نیم تا دو سوم خودروهایی است که اشغالگران در اختیار دارند، و این خسارات بسیار بزرگی است.»

    ۳- هزینه مالی

    روزنامه اقتصادی مارکر در ۱۱ ژانویه ۲۰۲۵ در گزارشی نوشت: بانک مرکزی اسرائیل تخمین میزند که هزینه جنگ تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی به حدود ۲۵۰ میلیارد شیکل (۶۷.۵۷ میلیارد دلار) رسیده است که شامل هزینه‌های مستقیم امنیتی، هزینه‌های غیرنظامی هنگفت و درآمدهای از دست رفته است.

    اما این همه چیز نیست، بهای سنگین دیگری برای شکست وجود دارد، مانند نیاز به افزایش گسترده بودجه امنیتی در دهه آینده که مستلزم خرید هواپیما، بالگرد، نفربر زرهی، سلاح و تعداد زیادی پرسنل انسانی است به طوری که اگر بودجه ارتش اسرائیل سالانه معادل ۷ هزار شیکل برای هر اسرائیلی بود این رقم اکنون به ۱۰ هزار شیکل افزایش خواهد یافت.

    وابستگی به غرب

    «یوآو گالانت»، وزیر جنگ سابق اسرائیل در جدیدترین مصاحبه خود به کمبود شدید مهمات در انبارهای ارتش اسرائیل در ۷ اکتبر اعتراف کرد و گفت: «پیش از آنکه من عهده‌دار وزارت شوم، مدت خدمت نظامی از ۳۶ ماه به ۳۲ ماه کاهش یافته بود و منابع مالی ارتش در مقایسه با تولید ناخالص داخلی در حال کاهش بود.»

    گالانت افزود: «در روزهای نخست مسئولیت من، حساب و کتابی کردیم و مشخص شد که آنها ۲۰۰ هزار راکت متعلق به ارتش اسرائیل را از انبارهای ارتش آمریکا در سال ۲۰۲۲ میلادی به اوکراین فرستاده‌اند.»

    اظهارات گالانت حاکی از وابستگی کامل ارتش اسرائیل در همه یگان‌هایش به زرادخانه تسلیحاتی و موشکی آمریکا است که برجسته ترین نقش را در تاب‌آوری ارتش اسرائیل در جنگ طولانی در جبهه‌های مختلف ایفا کرد.

    به گفته معاریو، قرارداد تسلیحاتی اخیر آمریکا با اسرائیل به ارزش ۸ میلیارد دلار، آخرین تجلی وابستگی اسرائیل به تسلیحات آمریکایی است به طوری که این قرارداد شامل حدود ۱۸۰۰۰ بمب برای جنگنده‌هااست که تحویل آن در سال ۲۰۲۵ آغاز می‌شود.

    این قرارداد همچنین شامل ۳۰۰۰ موشک از نوع هلفایر برای بالگردهای جنگی و پهپادهاست که تحویل آن از سال ۲۰۲۸ آغاز خواهد شد.

    همچنین «استیو ویتکاف»، فرستاده آمریکا در خاورمیانه نیز از قصد واشنگتن برای انتقال یکی از قدرتمندترین سامانه‌های تسلیحات غیرهسته‌ای، بمب «GBU-43» معروف به «مادر همه بمب‌ها» به اسرائیل خبر داده است.

    ۵- ارتش کوچک

    «حاییم رامون،» زیر پیشین اسرائیلی طی یادداشتی در روزنامه معاریو درباره ضعیف توانایی‌های رتش برای تاب‌آوری در برابر جنگ زمینی بر اساس ساختار نسبتا کوچک آن صحبت کرد.

    وی برای تایید حرف خود به سخنان گالانت در کابینه استشهاد کرد که گفت: من با حمله همزمان در شمال و جنوب نوار غزه مخالفم، ارتش باید از عملیات همزمان در همه بخش‌های نوار غزه خودداری کند.

    وی زمانی که در کابینه جنگ پیشنهاد شد حمله ای همزمان در شمال و جنوب نوار غزه انجام شود، به شواهدی اشاره کرد و گالانت به شدت با این پیشنهاد مخالفت کرد و تاکید کرد که ارتش اسرائیل از اقدام همزمان در سراسر نوار، تحت نظارت و تایید گالانت اجتناب کرد.

    ۶- کاهش اعتماد به ارتش

    یکی از خطرناک‌ترین مسائلی که ارتش اسرائیل با آن مواجه است کاهش اعتماد اسرائیلی‌ها به ارتش و فرماندهان امنیتی و نظامی آن است.

    «یانیو کوبیس»، روزنامه‌نگار اسرائیلی طی یادداشت در هاآرتص بر این معضل تأکید کرد و نوشت: «علی‌رغم تهدیدات امنیتی پیش روی اسرائیل و نبردهای مداومی که نیروهای نظامی در عرصه‌های مختلف داشته‌اند، اولین و مهم‌ترین مأموریتی که زمیر بر عهده خواهد گرفت، بازگرداندن اعتماد مردم به ارتش اسرائیل است.»

    «مامون ابوعامر»، کارشناس مسائل اسرائیل معتقد است: «بازگرداندن اعتماد بین اسرائیلی‌ها و فرماندهان امنیتی و نظامی آن برجسته‌ترین پرونده است که قبل از کودتای قضایی نتانیاهو به ۹۵ درصد و سپس به ۷۷ درصد کاهش یافت».

    بر اساس آنچه موسسه سیاست مردم یهودی وابسته به آژانس یهود در ژوئیه گذشته منتشر کرد، نظرسنجی ها حاکی از کاهش قابل توجه اعتماد مردم اسرائیل به ارتش و رهبری امنیتی و نظامی است.

    در یک نظرسنجی، اسرائیلی‌ها در پاسخ به این سؤال که «نظر شما درباره اعتماد به ارتش چیست؟ ۵۵ درصد اعلام کردند که آنها اعتماد کم یا بسیار کمی به فرماندهان بلندپایه ارتش دارند.

    ۷- هیمنه سیاسی

    یکی دیگر از برجسته‌ترین چالش‌های پیش روی ارتش اسرائیل دخالت رهبران سیاسی در انتصابات است. «عاموس هرئیل»، تحلیلگر نظامی اسرائیلی در هاآرتص نوشت:: «نخست‌وزیر از بازنشستگی هالیوی سوء استفاده کرده و به طور گسترده برای انتصابات در سطوح پایین‌تر از ریاست ستاد ارتش اعمال نفوذ خواهد کرد.»

    یکی از نمونه‌های بارز دخالت سیاستمداران در انتصابات ارتش، تعلیق انتصاب تعدادی از ژنرال‌ها در پست‌های حساس ارتش از سوی وزیر جنگ جدید یعنی یسرائیل کاتز به دلیل تکمیل نشدن تحقیقات ارتش و ارتباط افسران مذکور در شکست هفتم اکتبر است.

    کاتز همچنین به رئیس ستاد ارتش دستور داد که ژنرال شلومی بندر، رئیس اطلاعات نظامی را به دلیل سخنان وی علیه طرح ترامپ درباره توبیخ کند.

    ۸- کمبود فرماندهان

    «عوفر شیلح»، رئیس برنامه سیاست امنیت ملی اسرائیل طی یادداشتی در ۲ فوریه در کانال ۱۲ اظهار داشت: بحران در ارتش که در معرض جنگ قرار گرفته است به ویژه در نیروهای زمینی در دو بخش نظامیان رسمی و نظامیان ذخیره مشهود است به طوری که تعداد کشته یا مجروحان در میان فرماندهان میدانی در نبرد بالاست.

    وی با اشاره به کناره‌گیری دسته جمعی افسران خوش آتیه با درجه سروانی به بالا،گفت: «این موضوع تاکنون به دلیل تداوم حضور فرماندهانی که در شکست ۷ اکتبر مسئولیت داشتند، مورد رسیدگی قرار نگرفته است.»

    ۹- سربازی یهودیان حریدی

    به گفته «میراو کوهین»، عضو کنست اسرائیل، ارتش برای جبران کمبود نیرو به ۱۲ هزار سرباز جدید نیاز دارد و این تنها با جذب حریدی‌ها محقق می‌شود.

    «مامون ابوعامر» سربازی اجباری یهودیان حریدی را یکی از دشوارترین مسائل دانست و گفت: «دولت کنونی بر پایه ائتلاف متشکل از احزاب حریدی «شاس» و «یهودیت تورات» به وجود آمده است و آنها صراحتاً تهدید می‌کنند که در صورت تصویب سربازی حریدی‌ها کابینه را ساقط خواهند کرد.

    وضعیت بغرنج نیروهای ذخیره

    عزام ابو العدس، کارشناس امور اسرائیل در سخنانی به فشار وارده بر نیروهای ذخیره به عنوان ستون فقرات جنگ اخیر در نوار غزه، لبنان و اکنون در کرانه باختری اشاره کرد و گفت: نیروهای ذخیره سربازانی هستند که سن آنها معمولاً سی سال به بالاست و درصد زیادی از آنها سرپرست خانواده و فعالان اقتصادی هستند.

    گسترش قوانین مربوط به نیروهای ذخیره به دو تا سه دوره، که اغلب می‌تواند به ۲۰۰ تا ۳۰۰ روز برسد، بار سنگینی بر دوش این سربازان، خانواده و وضعیت اقتصادی آنها می‌افزاید.

    ابوالعدس می‌گوید: «درصد سربازان ذخیره‌ای که خدمت می‌کنند کاهش چشمگیری داشته و غلبه بر این معضل در جنگ‌های طولانی تقریباً غیرممکن است».

    منبع: شفقنا به نقل از الجزیره

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.